#publikdagen

Tiggare inte längre storstadsfenomen

4:16 min

Tiggare utanför affärer blir en allt vanligare syn runtom i länet och prästen Olav Traulsen i Kil siar att detta bara är början.
- Eftersom både EU och Norge ändrat sina regler.

Tidigare syntes tiggarna mest i Karlstadsområdet men nu börjar de dyka upp även på mindre orter över hela länet.

- Jag tror det kommer komma fler nästa år. Norge har infört förbud mot tiggeri och EU ändrar sina regler och gör det lättare åka in och ut genom ett land utan att behöva åka hela vägen till hemlandet, säger Olav Traulsen.

P4 Värmland åkte till Kil och försökte prata med några av dem som står utanför mataffärerna varje dag.

De berättar att de kommer från Rumänien, att livsvillkoren där är svåra och att de åkt hit för att få ihop pengar till sina barn som är kvar i hemlandet.

De har bott i primitiva kojor byggda av plast och lastpallar men sedan ett par veckor har Kilsborna hjälpt dem med en husvagn.

Pelle Huatorpet har gett dem lov att ha husvagnen på hans mark.

- Det är ju människor. De har ju rättigheter att bo någonstans de också. Det har funkat jättebra hittills.

Församlingen i Närhetens kyrka, Svenska kyrkan, gör regelbundet insamlingar till husvagnen, bajamajan och elektricitet. Liknande hjälpinsatser görs även i församlingar på andra håll i länet - som i Holmedal och Forshaga. Det berättar prästen Olav Traulsen.

Kommunikationen är ett problem och han efterlyser människor som kan tänka sig ställa upp och tolka rumänska.

Flera inslag om tiggarna har publicerats under P4 Värmlands publikdag. De har gjorts på uppmaning av människor i publiknätverket som tycker att situationen med tiggarna bör belysas.

#publikdagen

Det mesta vi sänder i P4 Värmland denna dag är baserat på tips från lyssnarna. Antingen via mejl till p4varmland@sr.se  eller via vårt Publiknätverk. Anmäl dig HÄR.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.