Man tar ut hundralappar ur plånbok. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Pensionssparande

Många ovetande om nya pensionsregler

Daniel Gustafsson: "Jag har satsat på högriskaktier"
1:25 min

Vid årsskiftet ändras troligen reglerna för privat pensionssparande. Då sänks först avdragsrätten för att året efter försvinna helt. När P4 Värmland ställde frågan på stan var det många som inte kände till de nya reglerna.

– Jag läste om det i DN, men jag kände att jag kan ingenting om det från början. Jag försökte sätta mig in i det men förstod ändå inte, säger Marie Janäng.

De nya reglerna innebär att avdraget för pensionssparande på 12 000 kronor sänks till 2400 kronor under 2015, för att sedan försvinna helt. Det gör att man måste skatta två gånger på pensionspengarna om man sparar över 150 kronor i månaden. Birgit Karlsson är informatör på Pensionsmyndigheten.

– Om man har ett privat pensionssparande och sparar över 150 kronor i månaden, då kanske man ska fundera på att sänka insättningen. Om jag sparar 200 kronor så kommer jag att få skatta för den extra femtilappen både när jag tjänat in den och sedan när jag tar ut den i pension. Så allt över 150 beskattas två gånger, säger Birgit Karlsson.

Ett råd som pensionsmyndigheten nu ger är att istället amortera lån eller spara i någon annan form och att prata om detta med sin bank eller sitt försäkringsbolag.

– Jag pensionssparar inte i dag. Det enda jag har är de här fonderna som man "tvingas" att köpa. Och då har jag satsat allt på högriskaktier, säger Daniel Gustafsson.

Hur känns det?

– Det känns bra. De har gått upp 400 procent, men de kan väl försvinna lika fort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".