Frigående höns i Österhaninge. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.
Frigående höns. Arkiv: Ingvar Karmhed/TT.

Höjt skydd mot fågelinfluensa

Jordbruksverket höjer skyddsnivån mot fågelinfluensa i Sverige. Höjningen innebär att fåglar inom jordbruket ska hållas inomhus.

"Att vi höjer skyddsnivån är en försiktighetsåtgärd. Det kan inte uteslutas att den nu aktuella fågelinfluensan sprids med vilda fåglar, varför risken för att få in sjukdomen till svenska fjäderfän nu måste betraktas som förhöjd", skriver Katharina Gielen på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Detta innebär att fjäderfä nu måste hållas inomhus, enligt myndigheten. Om det vid vid vissa tillfällen inte går ska djuren i alla fall hållas i en inhägnad och få foder och vatten under tak.

Bakgrunden till beslutet är att fågelinfluensa har konstaterats i Tyskland, Holland och Storbritannien. Smittkällan är ännu oklart. Utredningar pekar på att vilda fåglar spridit viruset, men det har inte konstaterats hos vilda fåglar inom EU.

Inga människor har smittats av det aktuella viruset och det finns inga tecken som talar för att denna typ av fågelinfluensavirus kan smitta människor, skriver Jordbruksverket.

Risken för att smittas är, enligt Folkhälsomyndighetens bedömning, "i det närmaste obefintlig".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".