Isabelle Johansson, Louise Johansson och Emma Scherrible. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
Bakom succésatsningen på multikultifotboll står 17-åriga tjejerna Louise Johansson, Isabelle Johansson och Emma Scherrible från Qbik och Hertzöga. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
#publikdagen

Mansfri zon lockar tjejer till fotboll

Assia: "Jättebra att inte killar är här"
2:33 min

Konceptet med mansfri fotbollsträning för flickor på Kronoparken är en succé.
- Det är det bästa som finns. Vi som spelar har blivit mycket mycket bättre och några kan ta av sig slöjan, säger 13-åriga Assia.

Det är fyra 17-åriga tjejer från Qbik och Hertzöga som startat dropin-träning under namnet multikultifotboll, på Kronoparken. Målsättningen är att alla ska kunna sparka boll oavsett ekonomi, utrustning, religion eller sysslor hemma.

- Vi vill att de ska komma ut och få en social krets och inte sitta hemma. Vi har sagt att det ska vara en mansfri miljö så alla som vill ska kunna ta av sig slöjan, säger Isabelle Johansson.

Intresset är stort. Mellan 20 och 30 tjejer kommer varje onsdag till salen i Fröding Arena. Stämningen är hög. Det är högljutt, mycket skratt och kramar. Tjejerna är i åldrarna 10-16 år.

Att det är mansfritt uppskattas - av olika anledningar. En del tycker det är skönt att kunna se ut hur man vill utan att bli retad - till exempel om man har slöja.

- Jättebra att inte killar är här. Killarna sparkar hårdare och tjejer kan ta av sig slöjan. Det kan de inte göra annars. Mina föräldrar tycker inte jag ska leka med killar, säger Assia.

Flera har spelat klassfotboll och tycker mixade lag inte alltid fungerar så bra.

- Killar passar inte bollen till tjejer. De tror inte tjejer kan någonting men vi har talang. Vi kan dribbla, göra trix, skjuta i mål, passa, nicka. Vi gör så himla roliga saker så jag kan knappt fatta det. Det är superbra, säger Kani Alipour, 11 år, som ska bli fotbollsstjärna när hon blir stor.

Träningen startade i oktober och görs i samarbete med Karlstads kommuns trygghetscenter.

#publikdagen

Det mesta vi sänder i P4 Värmland denna dag är baserat på tips från lyssnarna. Antingen via mejl till p4varmland@sr.se  eller via vårt Publiknätverk. Anmäl dig HÄR.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".