Barn. Foto: Claudio Bresciani/TT.
1 av 2
Foto: Claudio Bresciani/TT.
Trude Nilsson. Foto: privat.
2 av 2
Trude Nilsson har tillsammans med sin man haft ett familjehem i över sex år. Foto: privat.
#publikdagen

Fler familjehem behövs i hela Värmland

Trude Nilsson: "Får barnet ett eller tre år är det hur bra som helst"
5:32 min

På flera håll i landet är det brist på familjehem som kan ta emot barn eller ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hos sina biologiska föräldrar. Även i Värmland behövs fler familjer som kan öppna upp sina hem.

– Du tar hand om barn som inte kan bo hemma hos sin mamma och pappa av olika anledningar. De kanske inte kan hantera barnen på  grund av missbruk eller så är de psykiskt sjuka. De orkar inte hantera barnen, särskilt när de kommer till tonåren, säger Trude Nilsson som tillsammans med sin man har varit ett familjehem i sex år.

Enligt Socialtjänsten har antalet barn och ungdomar som placerats utanför sitt eget hem ökat under de senaste åren.

I fjol handlade det om runt 33 000 barn som nån gång under året placerades någon annanstans. I Värmland låg den siffran på drygt 1000.

Hur länge kan en person vara placerad hos er?
– Ja, hur länge som helst. En tjej frågade oss, och detta var det fjärde familjehemmet hon var i, hur länge hon fick stanna hos oss. "Du får stanna tills du har gått ut gymnasiet", sa jag. "Ja, men, om jag inte klarar att bo för mig själv då, hur ska jag göra då?", frågade hon efter en stund. "Ja, men då får du stanna hela livet", sa jag och då var hon nöjd när hon fick det svaret. Men är det en uppväxtplacering så är det gärna att de stannar ända tills de går ut gymnasiet. Om det är inom kriminalvården så stannar de under den straffperiod de har och är det behandlingshem så måste livet fungera bra innan de lämnar familjehemmet.

För att kunna bli ett familjehem krävs att din familj är välfungerande, att föräldrarna har tid att ta hand om barnet och att man inte förekommer i något register.

Hur är det att tacka ja till en ny person, när du vet att det kan ta slut så snart?
– Jo, men det har man alltid i bakhuvudet. Att denna person kommer nu och vi vet inte hur länge de får stanna. Men oftast får vi reda på placeringen, att det här blir troligtvis en uppväxtplacering eller att det bara kommer gälla för ett halvår. Men man fäster sig vid alla, alla får en särskild plats i hjärtat och det är ju vissa placeringar där det verkligen drar i hjärtat när man ser att den personen ska åka iväg. Och med vissa känns det rätt att den ska vidare för ibland kan man se att den kommer att ha ett bra  nätverk av släktingar och sånt. Det känns så bra i hjärtat när man förstår att det kommer att gå bra för det barnet. Jag tänker att jag fått låna detta barn ett tag.

Trude Nilsson berättar även att trygghet är bland det viktigaste man kan ge barnet.

– Men samtidigt ser man att de har en trygghet just här och nu, vilket är det som är viktigast många gånger för dessa barn. Samtidigt ångrar man inte tiden man haft med detta barn i alla fall. Det har berikat ens liv och gjort  något för barnet. De säger ju att de första åren av ett barns liv bär den med sig ända upp till tonåren och resten av livet. Skulle det barnet hamna i svårigheter har det ett år med bra hemmiljö och trygghet. Och har de fått tre år är det hur bra som helst.

#publikdagen

Det mesta vi sänder i P4 Värmland denna dag är baserat på tips från lyssnarna. Antingen via mejl till p4varmland@sr.se  eller via vårt Publiknätverk. Anmäl dig HÄR.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".