Karina Fernström.  Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
Karina Fernström, regionchef Frösunda omsorg. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.

Nytt avtal får assistenter att sluta

"Assistenterna tvingas säga upp sig av ekonomiska skäl"
7:11 min

Oron är stor bland de personliga assistenterna i Karlstads kommun. Ett år efter att assistansen gick över till det privata företaget Frösunda omsorg så har 16 personer på kort tid sagt upp sig. Orsaken är nya avtal som ger sämre jourersättning och tvingar många att gå från hel- till deltidsarbete.

– De flesta som jobbar här och som har jobbat länge, de brinner för sitt jobb, men tvingas att sluta av ekonomiska skäl. För det är inte hållbart med den tjänst som nu tillfaller dem, säger en personlig assistent som vi kallar Linda. På grund av att det är så oroligt på företaget nu vill hon inte framträda med eget namn.

– Man jobbar ju i den här branschen av en anledning och det är för att man tycker om att jobba med människor. Men man måste se till sitt eget också. Det är en ekonomisk fråga. Många mår dåligt för att de vet att de måste lämna sina kunder, men tvingas att göra det, säger Linda som har jobbat som personlig assistent i många år.

Det har nu gått ett år sen Frösunda omsorg tog över den personliga assistansen från Karlstads kommun. En upphandling som var starkt kritiserad redan från första början, inte minst för att den gick så fort.

Under det här första året som anställda hos Frösunda omsorg så har de personliga assistenterna arbetat under samma villkor som när kommunen drev verksamheten. Men nu, från den 1 december börjar Frösundas kollektivavtal att gälla, som har klart sämre villkor.

Det är främst de som jobbar sovande journätter som drabbas hårt. För istället för en ersättning på 50 procent av lönen under nattimmarna så får de nu nöja sig med 26 kronor i timmen nattetid. Och flera av de som har haft en heltidstjänst får nu sina tjänster nedskurna till 60 eller 50 procent av en heltid eller till och med till lägre ändå.

Att det blir så här är för att man får jobba färre jourtimmar natt per månad enligt det nya avtalet. Och om det inte finns dagtimmar att ersätta de förlorade jourtimmarna med i schemat så sjunker tjänstgöringsgraden rejält.

Under tre kvällar har fackförbundet Kommunal haft möte med personliga assistenter vid Frösunda omsorg i Karlstad. Lotta Karlsson på Kommunal, berättar om stämningen bland assistenterna efter att de fått sina nya scheman.

– Många är förbannade och bekymrade över hur det ska bli. För många har kanske köpt sig en bostad och nu kanske de får halva sin inkomst om det inte går att ordna på annat sätt med mera kunder och turer.

Frösunda omsorg håller på att se över alla scheman kontinuerligt, berättar regionchefen Karina Fernström. Men några garantier för att alla som har haft en heltidstjänst med sig från kommunen ska få fortsätta jobba heltid efter översynen - det kan hon inte ge.

– Garantera kan vi ju aldrig, för det är kunderna som bestämmer vilka assistenter som ska va hos dem och jobba. Men vi försöker tillgodose så mycket som vi kan, säger Karina Fernström.

– Men jag vet att det är två assistansgrupper där det är mycket jour. Det är klart att de två har drabbats väldigt hårt, och det försöker vi ju hitta lösningar på, tillägger hon.

Från det att vård- och omsorgsnämnden i Karlstad beslutade att göra en upphandling av den personliga assistansen i kommunen tills upphandlingen var klar och assistansen gick över i privat regi tog det mindre än ett år. Vård- och omsorgsnämndens ordförande Marléne Lund Kopparklint (M) tycker att övergången av assistansen till Frösunda har gått förhållandevis bra, även om det har skakat lite på vägen. Efter en extra tillsyn från kommunen så kommer även brister i planering och ledarskap att rätta till sig tror hon.

Assistenternas missnöje med det avtalet och de nya schemana vill Marléne Lund Kopparklint däremot inte ta i utan hänvisar till Frösunda.

– Det är ju Frösunda som i första hand måste fundera vilka lösningar de ska göra. Sen kan jag tycka att 16 uppsagda av 380 anställda inte är så många egentligen. Men det är ju oroande att man säger upp sig för att det inte fungerar, och det måste Frösunda titta på.

Personalansvaret har gått över till Frösunda efter upphandlingen, men huvudansvaret för att kunderna har det bra, det ligger fortfarande på Karlstads kommun. Att ett par hela assistensgrupper nu helt kommer att bytas ut drabbar de berörda kunderna hårt, förstås.

– Vi kommer att följa upp tillsynen som vi gjorde. Det innefattar även att intervjua kunder och det har även Frösunda sagt att de ska göra.

Den personliga assistenten som vi kallar Linda är besviken. Besviken på kommunen som lagt ut den personliga assistensen på entreprenad och besviken på Frösunda som hon menar inte ser till kundernas bästa.

– Det blir inget kundfokus anser jag. De ser inte till kunden. De går efter avtal. Att det är avtal först och kunden sen.

– Det här är sjuka människor vi jobbar med, funktionshindrade människor, hjärnskadade. Förändringar kan va väldigt jobbiga. Det kan räcka med att man ska skola in en ny vikarie så blir det en jobbig situation. Ska nu hela assistansgrupper försvinna, för det är ju så det kommer att bli, att man inte kan jobba kvar. Då ska man starta en helt ny arbetsgrupp. Det är inget kundfokus. Man måste se till människan också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".