Annicka Bryske och en röntgenbild. Foto: Privat
1 av 2
Annicka Bryske i den sjuksäng som hon troligen får lämna idag. Till höger röntgenbilden som visar ett lagat skenben. Foto: Privat.
Älgko med kalv i en trädgård. Foto: Privat.
2 av 2
Den här bilden togs genom köksfönstret dagen efter attacken. Foto: privat.

Älgen krossade Annickas skenben

Annicka Bryske: "Säker på att jag skulle dö"
6:41 min

När Annicka Bryske befann sig i sin trädgård hemma i Värmskog förra veckan blev hon attackerad av en älg. Hon fick sitt skenben avsparkat och vårdas fortfarande på Centralsjukhuset i Karlstad.
– Älgarna är livsfarliga, säger hon från sjukbädden.

– Efter omständigheterna mår jag bra. Jag är väldigt tacksam över att jag lever överhuvudtaget. Jag var säker på att dö, berättar Annicka Bryske för P4 Värmland.

Hon berättar att det hela hände efter att hon varit ute på en morgonrunda med hunden. Hon observerade då två älgar, som hon sett på samma plats tidigare. Men till slut tog hon sig hem. Väl hemma smiter hunden ut och börjar skälla. När hon går ut för att locka in hunden händer det:

– När jag stod intill vägen hörde jag hårda steg i backen och sen kommer det bara nåt svart farande mot mig. Sen smäller det.

Annika Bryske fick en spark av älgen och då gick hennes skenben av, precis under knäskålen.

– Jag försökte resa mig, men det gick ju inte. Som tur var hade jag telefonen i fickan så jag kunde ringa min sambo och en amulans.

Hon uppskattar att hon låg på marken i 35-40 minuter och väntade på att ambulansen skulle komma. Hon vårdas fortfarande på sjukhuset men hoppas få lämna det imorgon. Sen väntar en lång rehabilitering då hon inte får belasta benet på tolv veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".