Demonstration med toalettstolar. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Jan Wilhelmsson på Karlstads kommuns VA-enhet. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Toalettdemonstration i Karlstad

"Det spolas ner en massa saker som inte ska vara där"
0:59 min

FN har utsett den 19 november till Världstoalettdagen eftersom många människor idag inte har tillgång till fungerande avlopp. I Sverige har vi inte det problemet längre men vi spolar ner fel saker. Därför har Karlstads kommun ställt upp ett demonstrationståg med toaletter på Stora Torget.

– Det åker ner en del saker som kan ge stopp i rören. Det kan ge källaröversvämning eller så kan det rinna ut orenat. I det avloppsvattnet som kommer fram kan det finnas läkemedelsrester och kemikalier. Det kan göra att reningen blir sämre och en del hamnar rakt ut i Klarälven, säger Jan Wilhelmsson på Vatten- och Avloppsenheten.

Exempel på sådant man inte ska spola ned i toaletten är: Olja, färgrester, lösningsmedel, bomull med aceton, blekmedel, fotokemikalier, bekämpningsmedel, mediciner, tops, trasor, mensskydd, kondomer, kattsand, matrester, cigaretter/snus och våtservetter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".