David Mathiasson. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
David Mathiasson, Fritidsbanken i Deje. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Succé för Fritidsbanken som nu expanderar

1:28 min

Det började i Deje i januari förra året och nu växer det ut över landet. Det handlar om Fritidsbanken där alla, utan kostnad, kan låna sport- och fritidsutrustning.

Nu har en fritidsbank öppnats i Grums och inom kort väntar Lidköping, Örebro och fler orter i landet.

– Man märker att detta är en beprövad grej som verkligen fungerar och det finns ett behov. Det är massor med människor som kommer och lånar och lämnar. Det är jättekul, säger David Mathiasson, projektledare i Deje.

David Mathiassons förklaring till den succé man sett är följande:

– Alla människor kan verkligen komma och låna fri utrustning. Det kan vara ett bra sätt att skapa en aktiv fritid, det är bra för folkhälan. Alla barn får möjlighet att låna fri utrustning när det är friluftsdag.

David Mathiasson är nu heltidsanställd under en projektperiod från första oktober till sista februari, genom Region Värmländ och Länstyrelsen, för att utreda om det finns ett behov av att sprida Fritidsbanken till fler kommuner i Värmland.

Fritidsbanken öppnade i januari 2013. I november samma år tilldelades Fritidsbanken årets hederspris på Återvinningsgalan i Stockholm.

– Då fick vi bra publicitet och det satte igång tankarna på hur vi skulle kunna föra konceptet vidare. Nu har vi namnskyddat Fritidsbanken och det blir nu nästan som ett Franchise-koncept som vi delar med oss för att få flera att öppna, och som vi dessutom kan samabeta med, säger David Mathiasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista