Närbild på varg. Foto: Kent Kauden/Scanpix
Foto: Kent Kauden/TT

120 vargar lämpligt för Värmland

Det ska finnas 120 vargar i Värmland, det har Viltförvaltningsdelegationen tagit beslut om idag. Förvaltningsmålet med 12 föryngringar ska uppnås stegvis under två till tre år.

I och med dagens beslut har nu länsstyrelsen fått all den information som behövs för att ta ett beslut om licensjakt på varg. Det beslutet väntas nästa fredag.

Naturvårdsverket la för ett par veckor sedan vilka miniminivåer som ska gälla för vargen i landet. Då kom man fram till att det ska finns minst 11 revir i Värmland, alltså 110 vargar.

Nu har alltså Viltförvaltningsdelegationen kommit fram till att förvaltningsmålet är 12 revir, alltså 120 vargar. Målet ska uppnås stegvis under två till tre år.

Vidare beslutade delegationen om övergripande riktlinjer för licensjakt. Viltförvaltningsdelegationen betonar att förvaltningsplanen är ett levande dokument, vilket innebär att åtgärder utvärderas och kunskapen tas tillvara i kommande förvaltningsbeslut.

Viltförvaltningsdelegation är beslutande i övergripande frågor rörande länets viltförvaltning. Delegationen utgörs av politiker och representanter för olika intressegrupper, organisationer och myndigheter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".