Ny moské kan byggas intill kyrkogård på Rud

1:19 min

I över tio år har den islamiska kulturföreningen i Karlstad velat få en lokal för en egen moské. Flera gånger har kommunen presenterat olika förslag på möjliga lokaler eller tomter men hittills har det alltid kommit upp något förhinder som stoppat planerna.

– Det är helt okej för oss. Från vår sida har vi tackat ja till alla förslag som har kommit från kommunen och vi har samarbetat för att lösa det här på det bästa sättet, säger Rauf Ahmadi som är vice ordförande för den islamiska kulturföreningen i Karlstad.

Eftersom det har gått några år har föreningen även hunnit samla på sig en del pengar som ska gå till den nya moskén.

– Från och med att vi fick det första förslaget på mark har vi börjat samla in pengar och vi har faktiskt en hel del pengar nu på kontot som är insamlade för att antigen köpa eller arrendera en lokal eller en tomt. Vi har samlat från medlemmarna och folk från  runtom i Sverige. Jag hoppas att vi kan lösa det här så fort som möjligt så att man inte behöver tänka på dessa år som har gått  utan att vi har haft någonting för dessa folk som är en del av samhället, berättar Rauf Ahmadi.

Under åren diskussionerna inte bara handlat om var moskén ska byggas, utan även om den ska byggas överhuvudtaget.

– Ja, man ser ju på tv:n och allt man får ut från media i den nuvarande politiska tiden handlar om islam. Islam svartmålas hela  tiden och det är därför det är väldigt svårt att bygga något fastän vi har funnits i samhället i ungefär 22 år utan att ha skadat någon. Så det är bra att sitta med oss innan man fördömer oss egentligen, tycker Rauf Ahmadi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista