Åsa Nilsson. Foto: Ann Edliden/Sveriges Radio.
Åsa Nilsson, handlare i Sunne. Foto: Ann Edliden/Sveriges Radio.
Sunne

18-årsgräns för energidryck gör skillnad

Åsa Nilsson: "Det är inte nyttigt för barn"
5:43 min

Sedan ett år tillbaka har Sunnes handlare infört 18-årsgräns på försäljning av energidrycker. Men alla är inte nöjda med det beslutet, framför allt inte högstadieelever som P4 Värmland träffat.

– Det är dåligt, för då kan man inte köpa när man vill. Jag dricker ofta tre till fem burkar om dagen, säger Elena som är högstadieelev i Sunne.

Hur mår du då när du dricker så mycket?

– Det är ingen skillnad, jag mår bra. Jag blir tröttare än vanligt så det är min sömnmedicin ungefär.

Skulle du säga att du är beroende av energidryck?

– Nej. Andra kanske tycker att jag är det men det tycker inte jag.

Nu är det alltså legitimationskrav för att få köpa energidryck. Handlaren Åsa Nilsson tycker det är bra att det finns en åldersgräns.

– Innan vi fick gränsen hade vi en del barn här som verkade nästan höga alltså. Jag fick ju inte neka någon, så jag menar vad ska jag säga? Jag brukar säga att kan du inte köpa cola istället? Men de ska ha energidryck och de såg höga ut barnen. Vi hade ganska låga priser och då kanske de köper två-tre stycken och häver i sig på en gång och det påverkar dem, det gör det.

Den höga koffeinhalten och att yngre barn dricker allt mer energidrycker är det som fått Trygghetscentrum i Sunne att reagera. Nu har alla handlare i Sunne, utom en som har 15-årsgräns följt riktlinjerna, berättar Lars Stjernelöf som är samordnare.

– De rapporter jag får från ungdomarna är att det efterlevs väldigt bra. Man frågar om legitimation på butikerna och jag ser också i våra ungdomslokaler att användandet har minskat kraftigt. När vi samlade burkar tidigare fanns det mycket energidrycksburkar där men nu är det färre.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Överlag positiva. Jag har till och med mött ungdomar som sagt att "jag mår ju mycket bättre nu när jag inte dricker den här skiten". I efterhand så såg man att det var positivt.

När P4 Värmland träffar på ungdomar i Sunne centrum är det ungefär lika många som säger att dom inte dricker energidryck, som dom som säger att dom dricker flera burkar om dagen.

– Jag brukar dricka energidryck för att det är gott. Det är tråkigt att man knappt kan få tag på det längre, säger Hugo som går på högstadiet.

Elena har en tomburk i handen när hon möter P4 Värmland. Den har hon köpt i den enda butik i kommunen som har 15-årsgräns.

– Jag är 15 år så det går ju att köpa där. Det är ett undantag tydligen.

Lars Stjernelöf, som alltså jobbar som samordnare på Trygghetscentrum, säger att anledningen till att försäljningen av energidrycker ökat är den riktade reklamen och även till viss del data- och tevespelande.

– Det är ju att man exponerar det här gentemot ungdomarna mycket hårdare. Det står någon liten undanskymd text att detta inte lämpar sig för barn att dricka, samtidigt går man ut med marknadsföring direkt mot barn och ungdomar. Ungdomar tror att det är en cool grej, man blir pigg och vaken och orkar mer. Man spelar spel långt in på nätterna och vill fokusera på att hålla sig alert. Men oftast blir ju effekten den motsatta.

I kiosken där Åsa Nilsson jobbar, är det många ungdomar som försöker köpa trots att dom inte har åldern inne. När åldersgränsen infördes befarade handlarna att dom skulle minska sin försäljning, men så blev det inte enligt Åsa.

– Nej, vi säljer ju ganska mycket energidryck ändå. Men det är ju till de äldre över 18, de vet att vi har många olika sorter så då kommer de hit. Men det är legitimation som gäller.

Vad tycker du om förbudet?

– Jag tycker det är bra. Även om man vill tjäna pengar så vet man ju att det inte är nyttigt. Framför allt för barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".