Polisbil vid avspärrad plats. Foto: Jenny Norberg/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Jenny Norberg/Sveriges Radio.
Cecilia Aronsson, åklagare. Foto: Kajsa Carlsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Vice chefsåklagare Cecilia Aronsson. Foto: Kajsa Carlsson/Sveriges Radio.
Karlstad

Mordåtalad vet inte varför han dödade

Åklagaren: "Han har svårt att förklara varför det sker"
1:36 min

På torsdagen kom åtalet mot den 34-årige Karlstadsbo som har suttit häktad misstänkt för Rudsmordet i augusti. Åklagaren, Cecilia Aronsson, anser att bevisningen är stark, bland annat har man hittat det misstänkta mordvapnet hemma hos 34-åringen.

– Vid teknisk undersökning har vi hittat offrets blod på kniven. Och vi har hittat kläder hemma hos den åtalade med blod från offret på kläderna, säger vice chefsåklagare Cecilia Aronsson.

Natten till den 31 augusti gick den misstänkte 34-åringen och den nu döde 31-åringen upp i skogdungen vid Horsensgatan på Rud. Vittnen har berättat att det bara dröjde några minuter innan 34-åringen kom ensam tillbaka, och sent på eftermiddagen dagen efter hittades 31-åringens kropp i skogen.

– Jag påstår att offret har bragts om livet i dungen genom att han blivit skuren i halsen. Det har lett till att han har förblött och sedan avlidit, säger Cecilia Aronsson.

Mannen som nu åtalas nekade först i förhör men bestämmer sig till slut för att berätta. Han säger att 31-åringen ville gå upp med honom i dungen och att han tar fram sin kniv och skär honom i halsen bakifrån. Han tänker sig inte för, säger han.

Något motiv kan varken han eller åklagaren hitta.

– Han har själv svårt att förklara varför det här sker, säger hon.

34-åringen var under kvällen kraftigt påverkad av alkohol. En liten sinnesundersökning visar att han kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid tiden för mordet. Därför genomgår han nu en större undersökning.

Han nekar själv till mord, och menar i förhör att det handlar om grov misshandel och vållande till annans död. Hans advokat har inte kunnat läsa åtalet idag och vill därför inte lämna några kommentarer till det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".