Peter Ohlander  är biträdande barn- och utbildningschef i Forshaga. Foto: Lisa Linder Lindberg, Sveriges Radio.
Peter Ohlander är biträdande barn- och utbildningschef i Forshaga. Foto: Lisa Linder Lindberg, Sveriges Radio.

Utsatta barn riskerar att bli utan hjälp

Peter Ohlander: "Vi har brustit i våra rutiner"
2:01 min

Flera utsatta barn far illa då socialtjänsten runtom i landet tappar bort fax, inte lyssnar av sina telefonsvarare eller slarvar bort ärenden. Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort. I Värmland finns exempel. I Forshaga har ett barn farit illa i en kontaktfamilj då kommunen inte utrett familjen innan placering.

– Vi har brustit i våra rutiner. Vi har inte gjort det vi ska göra, säger Peter Ohlander, biträdande barn- och utbildningschef Forshaga.

Det handlar om ett barn i Forshaga som i början av året vistades i en kontaktfamilj och som kan ha utsatts för våld av pappan i den familjen, dom biologiska barnen kan ha sett det här och kan själva även kan ha blivit utsatta för våld av pappan. Detta polisanmäldes.

Barnet hade placerats i kontaktfamiljen utan att socialtjänsten hade gjort en utredning om familjen var lämplig vilket ska göras enligt lagen, och socialtjänsten hade inte heller begärt ut uppgifter från belastningsregistret och det saknades beslut i barn- och utbildningsnämnden:

– Vi ska ha rutiner som ska göra att det fungerar och där brast vi, säger Peter Ohlander, biträdande barn- och utbildningschef Forshaga.

Peter Ohlander tror det beror på hög arbetsbelastning och att personalen trodde att kontaktfamiljen redan var utredd.

– Jag tror att det är för förgivettagande, alltså man tar för givet att det här har hänt och så säkerställer man inte, man tittar inte i dokumentationen, säger Peter Ohlander, biträdande barn- och utbildningschef Forshaga.

Hittills i år i Värmland finns detta exempel som anmälts, det visar Kalibers genomgång av alla Lex Sarah-beslut fram till sista oktober i år. Inspektionen för vård och omsorg ser det här fallet i Forshaga som ett allvarligt missförhållande då misstankar om våld finns och att det saknas en utredning om att kontaktfamiljen är lämplig -  en kontaktfamiljs uppdrag är bland annat att ge trygghet till de barn som familjen tar hand om.

Barnet i Forshaga har nu fått en ny kontaktfamilj och kommunen har vidtagit en rad åtgärder.

– Vi jobbar med att utveckla lednings- och kvalitetssystemet för att skapa rutiner så att något sådant här inte ska hända, säger Peter Ohlander, biträdande barn- och utbildningschef Forshaga.

Är det här ett enskilt fall i kommunen eller finns det fler exempel?

– Jag kan aldrig lova att det inte hänt förut eller att det inte kommer hända igen, men vi jobbar stenhårt på att säkerställa de här rutinerna så att det inte händer igen, säger Peter Ohlander, biträdande barn- och utbildningschef Forshaga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".