En kvinna dricker rödvind. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Fredrik Sandberg/TT.

Oliva hjälper barn i familjer med missbruk

"Pappa blev förändrad"
0:57 min

Problemet med barn som drabbas av missbruk i familjen uppmärksammas just nu med föreläsningar på flera håll i Värmland.
– Vi hjälper barn i familjer med missbruk, säger Olivia Trygg, ordförande i stiftelsen Trygga Barnen.

Hos familjen Trygg i Djursholm var ingenting lagom. Ville pappan rita med barnen tog han bort möblerna och klistrade ritpapper på väggar och golv. Hade Olivias kompisar tråkigt ansiktsmålade han dem till indianer. På Olivias kalas tog han på sig ett stort lakan, klippte hål för huvudet och lät barnen kasta grädde på honom – som i Olivias favortifilm ”Grease”.

Utåt sett var allt perfekt – pappans reklambyrå gick som tåget och hemmet fylldes av stora middagar där Alsacevinet flödade och pappans galna upptåg stod i centrum. Det fanns inget som pekade mot att Olivia, bara några år senare, skulle gå omvägar på stan för att slippa stöta på sin pappa.

– Jag såg honom vacklandes i rulltrappan på NK och kastade mig därifrån chockad. Jag var rädd för hur jag skulle reagera, för innerst inne ville jag ju ha honom tillbaka. Efter detta har Oliva jobbat med att föreläsa om missbruk i familjer och även skrivit en bok i ämnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".