Suddig bild på taxibil, okänt bolag. Foto: Bertil Ericson/TT

Färre taxiföretag i Värmland

Antalet registrerade taxiföretag minskar i Värmland och samtidigt skärps reglerna för branschen. Vid årsskiftet införs ett nytt krav på att blivande taxiförare ska klara av att navigera med hjälp av gps.

På tre år har antalet registrerade taxiföretag i Värmland minskat med tjugo stycken och idag finns 128 registrerade företag i länet.

Transportstyrelsen har på uppdrag av den förra regeringen utrett hur den svenska taxinäringen ska förbättras. Flera åtgärder har tagits fram och bland dom finns det nya kravet på blivande taxichaufförer att de ska kunna hitta ett resmål via gps. Maria Åkerlund är utredare på Transportstyrelsen och menar att det är något som efterfrågats.

- Vi har fått vissa signaler från passagerare och från politiskt håll att taxiförare behöver bli bättre på den här biten och eftersom det är så vanligt med gps nu för tiden så är det viktigt att man kan kontrollera att det sköts på ett trafiksäkert sätt, säger Maria Åkerlund, utredare på Transportstyrelsen.

Trots att antalet registrerade taxibilar har minskat från 146 stycken år 2010 till 128 stycken idag så har antalet registrerade taxibilar ökat. Enligt Transportstyrelsen är det för att utvecklingen går mot allt färre småföretag inom branschen. Det är en utveckling som välkomnas av Svenska Taxiförbundet.

- De här åtgärderna syftar till att råda bot på de elemenat som egentligen inte, anser vi, borde finnas i den här servicebranschen över huvud taget, säger Claudio Skubla, kommunikationschef på Svenska Taxiförbundet.

Vid årsskiftet skärps även reglerna angående anmälan av sin taxiverksamhet. I nulägetkan regelverket vara svårtolkat gällande när man får börja sin taxiverksamhet.

- Det blir förtydligat nu, innan man använder en taxibil i verksamheten så måste en fullständig anmälan ha kommit in till Transportstyrelsen, säger Maria Åkerlund, utredare på Transportstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".