Leksaker. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Tre öppna förskolor stängs i Karlstad

Christina Widén på Karlstads kommun:" Vi har inte några lokalytor över".
1:22 min

Fler barn behöver plats i den ordinarie förskolan och kommunens servicegaranti för förskoleplats inom fyra månader innebär att Karlstads kommun nu stänger tre av fem öppna förskoleverksamheter efter nyår.

Totalt finns det sju stycken öppna förskolor i Karlstad kommun. Fem drivs av kommunen och två är fristående och drivs av kyrkor. Efter nyår så kommer det att finnas fyra stycken kvar då tre av kommunens öppna förskolor kommer att stängas. Det handlar om Herrhagens, Skåres och Ruds öppna förskolor. Lokalerna räcker helt enkelt inte till.

– Vi har idag en kö till förskolan i centrum, rud och skåre som innebär att vi måste öppna fler avdelningar. Vi har inte några lokalytor över och därför har vi sagt att då får vi ta till den kortsiktiga lösningen att stänga tre öppna förskolor under våren. Långsiktigt så jobbar vi med att bygga fler förskoleplatser när vi bygger om och till skolor men det tar tid med både byggprocesser och investeringsmedel säger Christina Widén som är ekonomichef på barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstads kommun.

Självklart har detta också skapat reaktioner hos förskolelärarna och föräldrar.

– Man tycker att det är jobbigt att vi stänger under våren men vi måste prioritera den ordinarie förskoleverksamheten så att vi håller vår servicegaranti säger Christina Widén.

Men det här är en tillfällig lösning fram till hösten nästa år, då ska de öppna förskolorna öppnas igen.

– Vi kan garantera att vi öppnar de i augusti igen fortsätter Christina Widén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".