Foto: Carol Atallah/Sveriges Radio.
1 av 4
Foto: Carol Atallah/Sveriges Radio.
Dan Borg, butikschef för Röda Korsets second hand-butik i Karlstad. Foto: Carol Atallah/Sveriges Radio.
2 av 4
Dan Borg, butikschef för Röda Korsets second hand-butik i Karlstad. Foto: Carol Atallah/Sveriges Radio.
Kunden Monica Gustafsson. Foto: Carol Atallah/Sveriges Radio.
4 av 4
Kunden Monica Gustafsson tycker inte att reglerna kring momsen ska ändras. Foto: Carol Atallah/Sveriges Radio.

Skatteverket vill att second hand-butiker ska betala moms

Dan Borg, butikschef: "Det är inte riktigt bra genomtänkt"
1:27 min

Second hand-butiker som drivs av hjälporganisationer, kyrkor och föreningar måste börja lägga moms på sina varor. Det tycker Skatteverket som i ett nytt ställningstagande menar att butiker som har öppet i mer än 24 timmar varje vecka konkurrerar med andra, kommersiella, butiker.

Dan Borg är butikschef på Röda Korsets second hand-butik i Karlstad och tycker inte att Skatteverket har tänkt igenom det här ordentligt. Han vet inte exakt hur det här kommer att påverka hans butik och berättar att man på central nivå nu diskuterar hur man ska göra om reglerna ändras.

– Jag tycker inte att det är riktigt bra genomtänkt, för det är ändå behövande med i bilden, det är deras pengar man tar ifrån  dem. Antigen är det att minska öppettiderna, men det är svårt, lokalerna kostar ju ändå pengar. Det är svårt att lägga på pengar på  varorna, priserna är ganska pressade som de är. Folk går till en sån här butik för att få billiga varor, säger Dan Borg.

För kunderna Monica Gustafsson och Hiba Saad är det viktigt att de här butikerna ska slippa betala skatt.

– Det är en liten skymf för dem som jobbar frivilligt för att de tar inte ut någon lön, de gör detta för den goda sakens skull. Jag tycker att det blir lite för strikt med skatter på allting, jag tror inte att det blir så mycket att det det kan lyfta så väldigt mycket, säger Monica Gustafsson.

– Jag tycker att det är deras rätt att inte betala här för de gör sitt bästa för att hjälpa andra människor i hela världen, tycker Hiba Saad.

Gengåvan i Karlstad är en annan second hand-butik som i dag håller sig precis under 24 timmars-gränsen. Men skulle man vilja utöka sina öppettider kommer det inte att gå, förklarar butikschefen Ulf Skogsberg.

– Vi har ju ingen lust att hamna i något momsläge. De där tre timmarna det handlar om, ifall vi nu skulle vilja ha öppet en dag till, så få vi trolla med öppettiderna vi redan har för att kunna ha öppet en till dag men samtidigt hålla oss under 24 timmar, förklarar Ulf Skogsberg på Gengåvan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".