Deltagarna och verksamhetens mentor.
Imna Abdulzahra, Yonike Manga, Somayeh Balouch och Asal Narimani från Studieförbundet Vuxenskolan. Foto: Anna Tjäder / Sveriges Radio

Projekt för att stärka invandrade mammor

Projket för att stärka invandrade mammor
3:26 min

Varje torsdag träffas mammor med invandrarbakgrund i Kristinehamn för att bättre lära känna den svenska kulturen och bli stärkta i sitt föräldraskap. Projekt gemenskap kallas projektet där omkring 45 kvinnor deltar.

Yonike Manga kom från Tanzania till Kristinehamn för fyra år sedan.

- Det var svårt att ha kompisar. Jag gick från skolan och från skolan hem. Men efter kvinnogruppen har jag fått många kompisar, säger Yonike Manga som är en av deltagarna i gruppen.

Det är omkring 45 kvinnor som tillsammans med sina barn varje torsdag besöker studieförbundet vuxenskolans lokaler i Kristinehamn. Projekt gemskap som verksamheten kallas har pågått i tre år och flera kvinnor har varit med sedan starten.

– De som är med ska lära känna samhället. Kristinehamn helt enkelt och få någon gemenskap. Dels med varandra och med det kommunen har att erbjuda, säger Asal Narimani som är mentor inom projektet.

Varje vecka träffas gruppen och gör olika saker. Bland annat har de lärt sig baka, laga mat, varit på gymmet och testar olika hantverk. Ett av  målen med verksamheten är att stärka kvinnorna i deras roll som föräldrar och därför riktar sig verksamheten till mammor och deras barn. Medan mammorna gör sina aktiviteter träffas barnen och gör sina saker.

-- Idag är en grupp på en pizzeria och bakar pizza, de allra minsta barnen gör tomtar, säger Asal Narimani, mentor inom projektet.

Projektet har pågått i tre år och tar egentligen slut vid årsskiftet, men man hoppas att verksamheten ska kunna fortsätta ändå. Asal Nariami från studieförbundet vuxenskolan menar att det är det är positivt för deltagarna att träffas i grupp och utbyta erfarenheter med varandra. Det håller även Somayeh Balouch med om. Hon kom från Iran till Svetige för fyra år sedan.

– Vi lär oss om om svenska traditioner. Om jag vet en sak så berättar jag det för någon annan som i sin tur kan lära mig något, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".