Höjdhopparen Evelina Erlandsson som är med i Stefan Holms talagskola. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio.
Höjdhopparen Evelina Erlandsson som är med i Stefan Holms talagskola. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio.

Stefan Holm startar talangskola för höjdhoppare

Stefan Holm: "Förhoppningen är att de ska hoppa högre"
1:28 min

Den tidigare höjdhoppsstjärnan Stefan Holm startar en talangskola för åtta unga höjdhoppslöften för att ge de bättre förutsättningar att utvecklas.

En av talangerna är 20-åriga Evelina Erlandsson som tävlar för If Göta.
– Det känns jättekul. Väldigt inspirerande med Stefan Holm som har den här samling för alla oss höjdhoppare, säger höjdhopparen Evelina Erlandsson.

Under ett år kommer åtta höjdhoppare som är mellan 16 och 25 år och som alla är baserade i Karlstadsområdet att få hjälp med träningen av den tidigare höjdhoppare Stefan Holm. Han kommer att vara en slags mentor för talangerna.

– Om jag kan hjälpa till och utbilda unga höjdhoppare, deras hemmatränare och kanske också deras föräldrar i viss mån om livet som idrottsman med allt vad det innebär med kost, träning, mental träning, skadeförebyggande träning etc då har jag gjort en insats på vägen, säger den tidigare höjdhoppsstjärnan Stefan Holm.

Det är skogsföretaget Moelven Skog som ligger bakom utbildningssatsningen.
– Kan vi få våra ungdomar att vara kvar i de län där vi har verksamhet på grund att man har ett skäl att hålla på med idrott är det bra för vår utvecklingen också, säger Björn Johansson, vd för Moelven Skog.

Målet är tydligt för Stefan Holm:
– Förhoppningen är att de ska hoppa högre. Om någon kan ta sig till något stort mästerskap och till och med ta medaljer är det en stor bonus, säger den tidigare höjdhoppsstjärnan Stefan Holm.

För Evelina Erlandsson som tränat höjdhopp i tolv år och som redan har Stefan Holm som tränare hoppas hon få mer inspiration i detta projekt.
– Energi, motivation, kämpa hårdare och komma längre i slutändan, säger höjdhopparen Evelina Erlandsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".