Izzi Moberg, Anna Jonehög och Emma Arenö. Foto: Carol Atallah/Sveriges Radio.
Izzi Moberg, Anna Jonehög och Emma Arenö från Årjäng. På bordet är alla hittills insamlade presentkort som annars förvaras någon annanstans. Foto: Carol Atallah/Sveriges Radio.

Hjälper behövande familjer med julklappar

"Vill kunna ge dem en extra guldkant i år"
2:34 min

Att ha råd med julklappar och julmat är inte en självklarhet för alla. Därför startade Izzi Moberg, Emma Arenö och Anna Jonehög från Årjäng en insamling där man kan vara med och skänka presentkort till sånt en familj kan tänkas behöva under julen.

– Syftet med julutmaningen är att barn och familjer som tidigare kanske inte har kunnat uppleva julen som vi andra gör, med  julklappar och julmat, ska kunna få lite extra guldkant i år och att tomten faktiskt kommer till alla barn, förklarar Izzi Moberg.

I fjol såg de på facebook hur ett sånt här evenemang anordnats i Stockholm och de bestämde sig för att göra ett likadant i Årjäng det här året. Och hittills har de fått in presentkort till ett värde av 15 000 kronor.

– Först så har vi lagt ut på facebook och skrev några exempel på var man kan köpa presentkort. Vi har skrivit våra adresser, så de får köpa dem och sedan skicka till oss. En del kommer även och lämnar dem personligen.

– Vi kommer att sätta ihop paket som passar familjerna och sen kommer vi överlämna dem till en familjebehandlare på Socialtjänsten och så får hon dela ut dem till de här familjerna. Vi har fått åldrar och antal barn i familjerna av henne tidigare så att vi kan  göra paket som passar de familjerna. Så kommer hon att dela ut dem, för vi ska inte veta vilka de är. Sen kanske vi kontaktar någon  till, beroende på hur stort det blir, det vet vi ju inte för vi har aldrig gjort det förut. 

Att starta en sån här inslamling kräver inte särskilt mycket, förklarar Emma Arenö.

– Det har rullat på bra, många som är positiva och tycker att det är kul för ofta skickar man ju kanske pengar någon annanstans, typ till Rädda barnen, och det är kul att kunna göra något till dem som bor här. Man får mycket positiv respons från folk utanför och det blir en sammanhållning i kommunen känns det som och att alla vill gå ihop och hjälpa till och de tycker att det är en kul grej. Det är väldigt kul att se kommunen enad och gå åt samma håll, säger hon.

Vad vill ni säga till någon som funderar på att ta ett liknande initiativ?
– Ja, att man inte ska göra det till en för stor grej. Att inte göra det för avancerat för sig, för det behöver det inte vara. Det är bättre att göra det och göra det enkelt än att inte göra det alls, tycker jag.

Tror ni att ni kommer göra det igen nästa år?
Ja, det är inte helt omöjligt. Det är inte en sån stor uppoffring och det ger mycket till andra.

Insamlingen håller på till den 10 december. Evenemanget hittar du HÄR.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".