Ett X2000-tåg kör in mot en växel. Foto: TT.
Foto: TT.

Passagerartåg nära frontalkrock

Två passagerartåg var mycket nära att frontalkrocka i början av november. En uppmärksam lokförare blev räddningen för det dryga hundratalet passagerare, rapporterar SVT i dag.

Händelsen beskrivs som ett av de allvarligaste tillbuden i Sverige på 30 år. SVT har fått ta del av dokument från Statens haverikommission som beskriver händelsen som inträffade den 4 november.

Det var, enligt dokumenten, ett passagerartåg på väg från Örebro som saktade ned vid en stoppsignal. Vid en mötesplats utanför Degerfors stod ett av SJ:s X2000-tåg och väntade. Plötsligt ska en växel ha slagit om och tåget som var på väg från Örebro leddes in mot det stillastående X2000-tåget.

Tåget tvärbromsade och när lokföraren fått stopp på tåget var det mindre än hundra meter mellan de båda tågen som nu stod nos mot nos.

– När vi fick reda på att det hade hänt så trodde man inte att det var sant. Det ska inte kunna hända, säger Håkan Jarl trafikchef på Tågkompaniet till SVT.

Hade inte lokföraren varit uppmärksam och sänkt hastigheten för signalen längre fram eller sett det andra tåget hade det kunnat sluta mycket illa.

Statens haverikommission konstaterar att händelsen bör utredas, med hänvisning till att tillbudet tyder på ett väsentligt fel på spåranläggningen.

I dokument som SVT tagit del av konstaterar haverikommissionen att det kan bero på ”ett tekniskt fel och att samma problem skulle kunna finnas latent i andra anläggningar av samma typ”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".