Biskopen om medlemstappet i Kil: "Blir besviken"

5:39 min

I Kil säger flera församlingsmedlemmar att de lämnar kyrkan eftersom församlingen där hjälper rumänska tiggare. Nu svarar biskop Esbjörn Hagberg på kritiken:
– Vi har inget val som medmänniskor, vi ska finnas där!

– Jag tycker att prästen i Kil uttryckte det väl när han sa att man blir ledsen och besviken, säger biskop Esbjörn Hagberg.

Att Svenska kyrkan i Kil valt att hjälpa de rumänska tiggarna på orten med tak över huvudet har rört upp känslorna hos några av församlingsmedlemmarna, en del så mycket att de nu överväger att lämna kyrkan.

– Vi har bland annat haft folk här som vill lämna kyrkan för att vi ställer upp för tiggarna, sa prästen Olav Traulsen till P4 Värmland

Bikskopen stödjer Kilskyrkan agerande fullt ut:

– Vi finns för de människor som har det svårt. Det församlingen gör är precis vad Kyrkomötet förra veckan sa att vi ska göra. Vi försöker på nationell nivå att påverka EU med opinionsbildning i de stater där dessa människor kommer ifrån. På regional nivå arbetar vi i olika nätverk. Och så har vi dessa lokala insater på lokal nivå som blir nödvändiga då människor riskerar att frysa eller att inte ha mat till sina barn. Då har vi inget val som medmänniskor, då ska vi finnas där, säger Esbjörn Hagberg.

Han menar att den fattiga människan på ett sätt provocerar oss.

– Vi går in i juletid då vi återigen tror att det ska bli ny rekordhandel, samtidigt sitter där en utfattig människa. Jag tror att vi reagerar olika. En del blir provocerade, en del känner att man måste hjälpa till.

Frågan är känslig för kyrkan, så känslig att Karlstads stift nu ska ha ett möte för att diskutera hur stiftets församlingar ska agera. För det är inte bara i Kil medlemmar har reagerat över stödet till tiggare.

– Jag vet att det bland annat har varit en liknande diskussion i Mellerud i Dalsland, säger biskop Esbjörn Hagberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista