Asso Zand (MP). Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Asso Zand (MP) är besviken över att inte få några betydande politiska uppdrag under nästa mandatperiod. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Asso Zand känner sig utfryst trots personkryss

Jag betraktas som inte samarbetsvillig
2:58 min

En intern strid rasar i Miljöpartiet i Karlstad. I förmiddags kallade 13 personer till en presskonferens där de anklagade ledningen för bristande interndemokrati. Orsaken är att Asso Zand inte fått några tunga uppdrag, trots många personkryss.

Miljöpartisten och Karlstadspolitikern Asso Zand fick 204 personröster till kommunvalet 204 personröster, 353 kryss i landstingsvalet och till riksdagsvalet 209 röster. Asso har varit politisk aktiv sedan slutet av 80-talet och har haft flera uppdrag för partiet. Men för denna mandatperiod fick han, trots många kryss på valsedlarna, bara ett uppdrag som ersättare i en nämnd. Den tackade han nej till. Asso Zand tror själv att nomineringarna har uteblivit på grund av att han kanske är den som vågar säga ifrån.

– Känns som om de betraktar mig som om jag inte är samarbetsvillig, säger han.

Asso Zand anser att antalet personröster ska väga tungt för nomineringarna till olika positioner.

– Varför har vi allmänna val där man kan personrösta på en person om det inte räkans med? undrar han.

Flera av hans partikollegor håller med och tycker att interndemokratin är bristfällig.

– Personrösterna borde ju visa vilket förtroende som Asso har av väljarna, dom kommer ju bli förvånade över att höra att han inte fått något uppdrag, säger miljöpartisten Lars-Martin Jansson.

Språkröret Maria Frisk (MP), kommunalråd i Karlstad slår tillbaka kritiken:

– Det är medlemsmötet som har beslutat kring alla våra nomineringar och de poster som blir tillsatta, säger Maria Frisk.

På de öppna möten som miljöpartiet har tar man aldrig upp negativ kritik mot någon kandidat, menar hon:

– Självklart ska han få ta del av den informationen men inte på ett öppet möte, säger Maria Frisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".