Kommunalråden i Karlstad från den politiska majoriteten. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
Den politiska majoriteten vill skapa ett landsbygdsråd. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.

Karlstad vill satsa mer på landsbygden

Andreas Pettersson (C): "Kan stimulera utvecklingsmöjligheter"
1:22 min

Den politiska majoriteten i Karlstad vill införa ett landsbygdsråd likt det näringslivsråd som redan finns i kommunen. 

Idag tar kommunstyrelsen i Karlstad beslut om att både inrätta ett landsbygdsråd och att införa en så kallad landsbygdssäkring. Tanken är att det nya rådet ska arbeta för en fördjupad dialog med lokala representanter och lyfta fram frågor speciellt viktiga för landsbygden.

– Tidigare har vi velat utveckla Karlstad, absolut, men nu lägger vi upp ribban lite högre och inrättar det här landsbygdsrådet. Vi tror att det finns många goda erfarenheter och att det kan stimulera till nya utvecklingsmöjligheter på landsbygden, säger Andreas Pettersson, kommunalråd för Centerpartiet i Karlstad.

När det gäller landsbygdssäkringen, så är det inte klart än hur det ska se ut, den frågan ska ut på remiss och beslut tas först i april nästa år, men själva innebörden av landsbygdssäkringen är att alla beslut som rör kommunal service och infrastruktur alltid ska föregås av en konsekvensanalys.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".