Beatrice Högå. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Beatrice Högå är verksamhetsutvecklare på Brottsförebyggande Centrum i Värmland. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Allt fler väljer att anmäla våld i hemmet

1:23 min

Anmälningarna av våld i familjer ökar runtom i landet. Trots att det sker ett stort arbete för personer som utsätts för våld i hemmet så finns det vissa områden där det finns vissa brister.

Det finns idag bra resurser för att ge stöd till personer som utsatts för våld men när det kommer till att förebygga i vi inte lika bra, anser Beatrice Högå är verksamhetsutvecklare på Brottsförebyggande Centrum i Värmland. I de flesta fall som anmäls så är det en kvinna som utsatts för våld.

– Vi är generellt ganska dåliga på att förebygga våld mot kvinnor i Sverige och norden, vi har väldigt bra kvinnojoursverksamheter, vi stödjer när någonting har hänt, men vi är inte lika bra på att förebygga.

Anledningen till att anmälningarna har ökat tror Beatrice beror på att det pratas mer om det och att det gör att fler vågar anmäla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista