En ambulans. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Ambulansförare somnar vid ratten

Peter Blom: "Det är fruktansvärt"
1:16 min

En av tre ambulansförare har somnat bakom ratten, det visar en undersökning gjord av tidningen Vårdfokus. Dygnslånga arbetspass pekas ut som ett av skälen till att förarna somnar.

Det är tidningen Vårdfokus som idag presenterar undersökningen. Publiceringen görs inför domen i en uppmärksammad rättegång där arbetsgivaren står åtalad för arbetsmiljöbrott efter att en ambulanssjuksköterska som jobbat 23 timmar i sträck somnade och kraschade in i en bergvägg. 

I Värmland finns inte dygnstjänstgöring längre, och ambulansföraren och fackrepresentanten Peter Blom i Värmland är kallad som vittne till rättegången.

– När jag hör resultat tänker jag att det är fruktansvärt. Vi skulle aldrig acceptera att andra yrkesgrupper som busschaufförer, piloter, poliser eller långtradarchaufförer skulle ha somnat vid ratten så ofta. Jag förstår inte att någon arbetsgivare kan fortsätta tillåta dygnspass, det är tickande bomber, säger han till P4 Värmland.

Men när dygnspassen togs bort i Värmland var det inte helt enkelt. Det var till och med många ambulansförare som ville ha kvar dygnspassen.

– De som försvarade modellen hävdade att det passade deras livssituation bäst just då och så kan det ju vara, säger Peter Blom.

Du har ju själv gjort 24-timmarspass. Hur känner man sig i slutet av ett sådant?

– Ofta blir man ju väldigt trött och utmattad. Man är inte alert och det blir svårt att fatta rätt beslut snabbt.

På fredag kommer en dom som kan få följder för ambulansverksamheten. Läs mer om det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".