Vapensköld på vägg. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Dömd socialchef får 450 000

Den före detta socialchef som dömdes för sexköp och fick sparken från sitt jobb, har nu nått en förlikning med sin före detta arbetsgivare. En överenskommelse som ger mannen närmare en halv miljon kronor.

I juni blev mannen avskedad från sitt jobb som socialchef i en värmländsk kommun. Anledningen var att han stod åtalad för flera fall av sexköp, något han också dömdes för tidigare i höst. Kommunen menade också att hans handlingar, oavsett om de var brottsliga eller ej, inte gick att förena med jobbet som just socialchef.

Men mannen stämde kommunen. Han ville ha kvar sitt jobb, hävdade att han var oskyldig och därför sagts upp på felaktiga grunder. Och förutom utebliven lön ville han ha skadestånd på 150 000 kronor.

Nu har mannen och kommunen nått en förlikning. Den innebär att mannen får 450 000 kronor, jobbet får han däremot inte tillbaka.

– Vi anser fortfarande att vi gjorde rätt, vi hade god grund för det vi gjorde, säger kommunens personalchef till P4 Värmland. 

Att de ändå nu betalar sin före detta socialchef 450 000 kronor förklarar han med att det är ett sätt att lägga processen bakom sig.

– En domstolsförhandling hade troligen dröjt till september. Om frågan dessutom gått vidare till Arbetsdomstolen hade det kanske tagit ett år till, säger personalchefen.

Den tidigare socialchefens advokat, Stefan Flemström, säger att hans klient accepterar förlikningen, men vill inte gå in på skälen till det. Han påpekar dock att det är mycket vanligt med förlikning, bland annat för att det är mycket påfrestande för alla parter att gå igenom en domstolsprocess.

Domen mot den före detta socialchefen har överklagats till hovrätten av både honom och åklagaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".