Åse-Britt Falch är lärare och programledare vid sociomutbildningen vid Karlstads universitet. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio.
Åse-Britt Falch är lärare och programledare vid sociomutbildningen vid Karlstads universitet. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio.

Nyutbildade socialsekreterare får ta de tyngsta fallen

"Det här tycker jag är fruktansvärt"
1:29 min

Det saknas socialsekreterare i nästa alla värmländska kommuner. Åse-Britt Falch, lärare och programledare vid socionomutbildningen vid Karlstads universitet, riktar kritik mot kommunerna, då de flesta nyutbildade socialsekreterarna får ta de tyngsta och svåraste fallen vilket gör att arbetsbelastningen blir för hög.

– De yngsta socialarbetarna rekryteras egentligen till de tyngsta arbetsområdena. Det här tycker jag är fruktansvärt, säger Åse-Britt Falch som lärare och programledare vid socinomutbildningen vid Karlstads universitet.

Under den senaste tiden har vi nåtts av rapporter om att socialtjänsten i stora delar av landet befinner sig i kris. Personalen flyr och rutiner följs inte. Det här drabbar utsatta människor som behöver samhällets hjälp som mest.

Åse-Britt Falch har jobbat som socialarbetare i över 20 år och undervisar nu på universitet. Hon berättar att det har skett stora förändringar sedan hon jobbade för drygt 20 år sedan. När hon jobbade hade socialsekreterare runt 20-30 ärenden i dag har de 100 ärenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".