Ute Attermeyer, överläkare på Centrum för ätstörningar på Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Emilie Pless/Sveriges Radio.
Ute Attermeyer, överläkare på Centrum för ätstörningar på Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Emilie Pless/Sveriges Radio.

Läkare kritisk till träningsarmband

Idag blev det klart att aktivitetsarmbandet är årets julklapp. Ett armband som bland annat registrerar fysisk aktivitet, registrerar sömn och kaloriintag. Men överläkare Ute Attermeyer är kritisk till armbandet.

– Vi pratade om det på morgonmötet imorse och kände en viss uppgivenhet, säger Ute Attermayer som är överläkare på Centrum för ätstörningar på Centralsjukhuset i Karlstad.

Hon och hennes kollegor får se mycket av baksidan med hälsotrenden, berättar hon. Nu är de oroliga för konsekvenserna med att armbanden blir allt mer populära.

– Det blir ännu mer i riktining åt att registrera kroppen istället för att lyssna på kroppen, säger Ute Attermeyer.

Förutom att registrera aktiviteter för egen del kan man även dela dessa uppgifter på sociala medier.

– Den delen gör oss mest oroliga. Vi ser redan idag att sociala medier sätter så mycket press på folk, säger Ute Attermeyer.

– Ju mer man delar data med varandra, desto mer sätter det press på en själv att också behöva prestera.

Ute Attermeyer vill att alla som ska ge bort ett armband i julklapp tänker till en extra gång.

– Det finns en hög risk att den som får julklappen tror att den behöver träna mer, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".