Vårdpersonal i korridor. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.

Landstinget 30 miljoner över budgeten för hyrläkare

Jane Larsson: "Hyrläkarsystemet är här för att stanna."
1:24 min

För tredje året i rad har landstinget spräckt budgeten för hyrläkare i länet. I år har man lagt närmare 90 miljoner kronor på det, vilket är 30 miljoner över budget och den högsta summan hittills. Inte heller kommer målet att inte anlita några hyrläkare alls under 2015 att kunna hållas, förklarar centerpartisten och landstingsrådet Jane Larsson.

– Problemet i det här är att de läkare som vi hyr in behövs på ett eller annat sätt. Men jag tror att hyrläkarsystemet, eller hyrpersonal överhuvudtaget, är något som finns här för att stanna så vida man inte gör en lagändring, förklarar centerpartisten och landstingsrådet Jane Larsson.

Enligt henne beror inte det här på en läkarbrist först och främst.

– Egentligen så finns inte en brist på läkare. Tittar man på SKL:s (Sveriges Kommuner och Landsting) senaste siffror så har vi mer läkare per invånare i Sverige än vad vi någonsin har haft. Men varje läkare blir mer och mer specialiserad enskilda kroppsdelar och sjukdomar, vilket gör att det går åt fler läkare per människa. Det här har också skapat en möjlighet för läkarna och sjuksköterskorna att kunna hyra ut sig själva. Man kan flytta sig mellan olika arbetsplatser till den som då kanske bjuder lite mera, säger hon.

För att få en mer långsiktig lösning på de här höga kostnaderna krävs en lagändring, menar Jane Larsson.

– Ja, det handlar ju i första hand om att försöka få människor att bli fast anställda till den lön vi kan ge dem. Men sen tror jag att med den lagstiftning som vi har i dag kan vi inte hindra folk från att hyra ut sig själva och där krävs det i så fall en större lagändring som man måste förhandla fram mellan arbetsmarknadens parter, alltså mellan arbetsgivarsidan och de olika fackföreningarna. Men jag tror inte att vi kommer att hamna där utan det här är här för att stanna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".