Olav Traulsen. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio,
Prästen Olav Traulsen har fått mycket positiv feedback på engagemanget för de rumänska tiggarna. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.

Stärkt stöd för kyrkan som hjälpte tiggarna

Olaf Traulsen: "Väldigt många har hört av sig"
2:06 min

Efter att kyrkan i Kil hjälpte utsatta tiggare från Rumänien protesterade flera församlingsbor och hotade lämna kyrkan. Nu verkar desto fler stödja kyrkans engagemang för de utsatta. Kyrkan har fått beröm och medlemmar som återvänt.

Att kyrkan i Kil förlorade medlemmar för att de hjälper tiggare blev en riksnyhet. Olav Traulsen, prästen i Kil, har fått mängder av reaktioner. De flesta är positiva.

- Många har sagt de stödjer oss och att vi gör helt rätt. Många vill hjälpa till - baka och skänka kläder och pengar. Många säger att de efter det här vill stanna kvar i kyrkan och tycker att det är det här vi ska göra och att det är stolta över sin kyrka.

I förra veckan gick två medlemmar ur kyrkan i protest.

- Ytterligare en har ringt idag och vill lämna kyrkan. Hon tycker det är fel att hjälpa tiggarna här utan de måste få hjälp i sitt hemland.

Men kyrkan har också fått tillskott.

- En man kom igår och sa att han lämnat kyrkan för flera år sen och nu vill han gå med igen och markera att han tycker kyrkan gör helt rätt.

I en Facebookuppdatering skriver Olaf Traulsen så här:

"Tack för allt stöd som vi i Kil har fått efter vår insats för romerna i Kil! Församlingsmedlemmar ställer upp med mycket. Plats till husvagn, hjälp med dagliga problem, byte av säkringar när strömmen går, pengar till olika insamlingar, de bakar och lagar mat. Många är ni som ställer upp! Tack till er alla! Efter alla artiklar och intervjuer är det många som har hört av sig till mig. Någon har valt att lämna kyrkan, några har valt att stannar kvar i kyrkan och en har redan återvänt till kyrkan!"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".