En ambulans. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Kritiserade dygnspass återinförs i Likenäs

Torbjörn Nyvall: "Det beror på att vi har en bemanningsbrist"
1:34 min

Ambulansen har återigen infört de kritiserade dygnspassen vid ambulansstationen i Likenäs under en period.

– Det beror på att vi har en bemanningsbrist under en begränsad period, säger Torbjörn Nyvall, chef för ambulansverksamheten i länet.

Landstinget håller på att rekrytera ambulanspersonal och fram tills dess arbetar ambulanspersonalen i Likenäs dygnspass. 

– Vi har en tillfällig lösning under 18 veckor där Likenäsambulansen jobbar dygn med jour, säger Torbjörn Nyvall, chef för ambulansverksamheten i länet.

Förra året togs dygnspassen bort för amulanspersonalen i Värmland.

– Det är förenat med stor risk att jobba så här långa pass, 24 timmar, det kan medföra risk för både personal och patienter, säger ambulansföraren och fackrepresentanten Peter Blom.

På fredag kommer domen i ett unikt mål i Göteborgs tingsrätt, som kan få konsekvenser för hur ambulansverksamheten runt om i landet ska jobba. Västra Götalandsregionen står åtalad för arbetsmiljöbrott, efter att en ambulansförare somnade vid ratten och körde av vägen efter att ha jobbat nästan 23 timmar i sträck.

I Värmland finns inte den dygnstjänstgöring längre kvar, enligt chefen för ambulansverksamheten, det som sker i Likenäs är en tillfällig lösning, enligt Torbjörn Nyvall.

– Det är självklart inte bra, men den 21 oktober ifjol så innebär vår organisation att vi jobbar delat dygn utan jour, säger Torbjörn Nyvall, chef för ambulansverksamheten i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".