Rolls Royce i Kristinehamn. Foto: Ann Edliden/Sveriges Radio.
Rolls Royce i Kristinehamn. Foto: Ann Edliden/Sveriges Radio.
Kristinehamn

Dämpad stämning efter varslet

"Vi är många som slåss om jobben"
1:18 min

Efter beskedet igår om att en tredjedel av personalen kan komma att sägas upp på Rolls Royce i Kristinehamn är stämningen dämpad.

– Det är ju tråkigt för Kristinehamn. Men det är ju så lite överallt i Sverige så det är ju inget konstigt, säger en kvinna som vi träffar utanför en matvarubutik.

Vad tror du det här betyder för stan?

– Det blir ju ännu tråkigare än det redan är. Jag är inte från Kristinehamn men jag upplever det som litet och nu kommer det kännas ännu mindre.

Under dagen satt de fackliga representanterna i möte med sina medlemmar. Enligt Lars Andersson, facklig ansvarig för IF Metall, kom inte beskedet om neddragningarna som en överraskning.

– Vi har haft på känn att det skulle hända något liknande. Så jag kan inte säga att det var en chock, men det är absolut lite chockartad stämning i lokalerna.

När Rolls Royce flyttade till nya lokaler för några år sedan så var förhoppningen att man skulle kunna producera mer, men istället har företaget dragits med dålig lönsamhet. Företaget är den största privata arbetsgivaren i kommunen och därför slår uppsägningarna hårt på orten.

– Det kommer att bli svårt att locka nya företag, vi är många som slåss om jobben, säger en annan kvinna som vi träffar på stan.

– Jag har själv varit i samma situation så jag kan förstå om stämningen inte är på topp där just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".