Åsa Karlsson fastighetsmäklare i Torsby. Foto: Lennart Nordenstein.
1 av 2
Åsa Karlsson fastighetsmäklare i Torsby som säljer fritidsstugor i Branäs där många köpare finansierar köpet med att hyra ut bostaden. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio..
Flaggor. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio
Torsby

Hyror betalar lyxiga Branässtugor

Åsa Karlsson: Hyresintäkter spelar stor roll
1:27 min

Det blir allt mer vanligt att köpare av fritidsfastigheter i Branäs hyr ut husen för att finansiera köpet, en trend som Åsa Karlsson, fastighetsmäklare i Torsby märker av.

– Hyr man ut fastigheten betalar det både drift, räntor och amortering.

Historiskt låga räntor är också en bidragande orsak till att så många fritidsstugeköpare finansierar en stor del av köpet med att hyra ut huset. Hyror på mellan 10 000 och 14 000 kronor i veckan kan tas ut. Det har orsakat brist hos mäklarna på objekt för försäljning, inte bara i Branäs utan även på de flesta skidanläggningarna i landet som inte ligger alltför långt utanför storstäderna.

Det omdiskuterade amorteringskravet eller kontantinsatsen på minst 15 procent av köpesumman avskräcker inte köparna av fritidshusen som säljs för miljontals  kronor.

Även värmlänningar har nu fått upp ögonen för fastigheter i Branäs enligt Åsa Karlsson. 

– Vi har inte märkt av att de nya kraven avskräcker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".