Studenter i en studiesal. Foto: Tor Johnsson / TT
Foto: Tor Johnsson / TT

Studielån eller tjänstebil - grattis

"Sverige framstår som skatteparadis"
1:53 min

I dag ändras statslåneräntan och troligen sänks den till en ny bottennivå. Vinnare blir då till exempel pensionssparare och de som har studielån vars ränta blir lägre.

– Det visste jag faktiskt inte. Okej, då vet jag det! säger Emma Hedlund, som vi mötte på en gata i Stockholm.

Malin Wallmander ser fram emot lite mer pension, längre fram i livet.

– Ja, det kommer väl mig tillgodo om 35 år kanske. Så det är alltid något.

För de flesta kommer detta som en nyhet. Den statslåneränta som Riksgälden bestämmer i slutet av november styr nivån på en rad skatter och avgifter under nästa år. Den statslåneränta som har varit vägledande i år ligger på 2,09 procent. Nu är det möjligt att vi får se en sänkning med hälften, kanske ännu mer. Och då följer flera skatter med. Bakgrunden är Riksbankens låga ränta.

När statslåneräntan nu hamnar på en rekordlåg nivå sänks också avkastningsskatten på tjänstepension och på investeringssparkonton och sparande i kapitalförsäkringar. Den som har 100 000 kronor på ett investeringssparkonto kan då få betala 300-400 kronor mindre i skatt.

Den som har tjänstebil får också en skattelättnad. Den som har studielån får betala lägre ränta.

Vinnarna är många, menar Günther Mårder, sparekonom på banken Nordnet.

– Ja det är uppenbart att många hushåll kommer att gynnas av det här.

Günther Mårder pekar också på att Sverige tidigare har avskaffat arvs- och gåvoskatten och på att förmögenhetsskatten är borta.

– Nu får vi den lägsta skatten på sparande någonsin. Börjar vi betrakta skatterna på sparande eller på kapital i Sverige just nu så framstår vi närmast som ett skatteparadis som dominerar flera av kanalöarna och andra sådana där drömskatteparadis.

Björn Dickson
bjorn.dickson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".