En man fiskar. Foto: TT.
En man fiskar. Foto: TT.

Svenskars intresse för att fiska har kartlagts

Forshagaakademin: "Det här har vi vetat om länge"
1:20 min

Fritidsfisket omsätter miljardbelopp varje år, det visar en ny enkätundersökning som Statistiska centralbyrån gjort på uppdrag av havs- och vattenmyndigheten. Det är första gången som myndigheten tar fram officiell statistik för fritidsfiske.

– Nej jag är inte alls förvånad, det här har vi vetat om en längre period men det är fantastiskt kul att det kommer en undersökning som gör att alla kan se det lite mer tydligt, säger Per Johansson som är skolchef på Forshagaakademin där man har utbildningar inom sportfiske.

1,6 miljoner svenskar uppger att de fritidsfiskar varje år. Sammanlagt lägger de fem miljarder kronor på sin hobby enligt undersökningen. 

– Om man får specifika siffror på att många fiskar och det är ett stort intresse för turister och att det är omsätter många miljarder, då gör det också enklare för oss att få fram att utbildning är oerhört viktigt, säger Per Johansson.

Rebecka Svensson går i trean på sportfiskegymnasiet och är en av dem som märker av det stora intresset för att fiska på sin fritid.

– Det känns som att det bara växer och växer. Det är kul och det kommer finnas fler jobb i framtiden också eftersom folk vill vara mer i naturen, säger Rebecka Svensson.

Rasmus Gustafsson går i tvåan på sportfiskegymnasiet och han tror inte att det blir några problem att få jobb efter utbildningen.

– På min praktik när jag hade min sista dag frågade de om jag inte kunde stanna några veckor till för de behövde folk. Så jag tror att visar man intresse och tycker det är kul och speciellt gör bra ifrån sig på sin praktik, då har man jobb, säger Rasmus Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".