Varg
Nu ska Norge och Sverige räkna alla vargar på den skandinaviska halvön. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Beslut om jakt på varg väntas idag

Länsstyrelsen i Värmland förväntas idag ta beslut om licensjakt på varg. Hur många vargar som man anser vara lämpligt att fälla redan i vinter är svårt att bedömma. På ett par-tre års sikt ska dock antalet individer ner från 170 till 120.

Förra veckan kom Viltförvaltningen besked om att det ska finnas 120 vargar i Värmland. Förvaltningsmålet med 12 föryngringar ska uppnås stegvis under två till tre år. Eftersom det idag bedöms finnas cirka 170 vargar i Värmland finns det alltså ett utrymme för vargjakt.

På inget sätt får länsstyrelsen äventyra Naturvårdsverkets beslut om en miniminivå på 110 individer: med målet på 120 vargar inom ett par-tre år torde därför dagens beslut komma att omfatta mellan 15-25 vargar.

Vid senaste inventeringen förra vintern fanns omkring 360 vargar i Sverige och Värmland bedöms ha cirka 170 av dessa.

Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland, har tidigare sagt att om det kommer ett beslut om licensjakt på varg ska den äga rum mellan 2 januari och den 15 februari 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".