Vargpar. Foto Scanpix.
Vargpar. Foto Scanpix.

24 vargar får skjutas i vinter

Maria Falkevik: "Förväntar oss att beslutet överklagas"
1:29 min

Länsstyrelsen Värmland har beslutat om licensjakt på högst 24 vargar i vinter. Jakten får bedrivas från och med 9 januari till och med 15 februari 2015 eller till dess att Länsstyrelsen dessförinnan avlyser jakten.

Länsstyrelsen i Värmland har nu fattat beslut om att 24 vargar får fällas inom två jaktområden som omfattar reviren Forshaga, Gårdsjö, Medskogen och Kläggen.

– Vi har fattat beslut om licensjakt på varg i Värmland utifrån de juridiska förutsättningarna som finns, men även utifrån de målsättningar vi har satt upp i vår regionala förvaltningsplan för stora rovdjur. I vår bedömning är flera faktorer viktiga, exempelvis tätheten av revir, revirens påverkan på älgjakten, skadebilden och den genetiska statusen hos paren i reviren, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen Värmland.

Länsstyrelsen menar att syftet med jakten är att i första hand minska antalet föryngringar i länet men även koncentrationen av revir inom jaktområdena. Länsstyrelsen är av den meningen att man når detta mål bäst genom att jakten riktas mot hela revir.

– Vi förväntar oss att detta beslut kommer att överklagas. Miljöorganisationerna har ju tidigare överklagat alla licenjaktsbeslut, säger Maria Falkevik.

Att minska antalet föryngringar i länet är ett led i att stegvis nå det förvaltningsmål, om 12 årliga vargföryngringar, som Viltförvaltningsdelegationen godkänt", skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande. Naturvårdsverket har sedan tidigare bestämt att miniminivån för Värmland är 110 vargar.

- Vi kommer nu att nå ner mot 15 föryngringar (150 individer) med den här jakten. Sen kommer vi stegvis att sänka oss ner mot 12 föryngringar (120 individer). Så det här är ett steg på vägen.

Så då lär det bli jakt nästa vinter också?

– Ja, det är tanken, säger Maria Falkevik, till P4 Värmland.

Länsstyrelsen om licensjakten

  • Innan jakt påbörjas ska jaktledaren ha anmält sig till Naturvårdsverkets jägarregister samt Länsstyrelsen.
  • Varg får fällas oavsett djurets kön och ålder. Ungdjur bör dock av jaktetiska skäl i möjligaste mån fällas före föräldradjur. Den som har rätt att jaga är person som har jakträtt i det område som omfattas av beslutet, under förutsättning att jakträtten omfattar jakt på varg.
  • Den ansvarige jaktledaren svarar för att kommunikationen mellan jägarna fungerar under jakten samt säkerställer att villkoren för jakten följs. Jaktledaren ska inför varje jakttillfälle hålla sig informerad om hur många djur som återstår av tilldelningen i det område där licensjakten bedrivs, samt minst en gång i timmen kontrollera återstående tilldelning.
  • När en varg har fällts eller påskjutits ska detta anmälas direkt till Länsstyrelsen. Efter det att varg har fällts eller påskjutits får ytterligare jakt på varg inte bedrivas, innan jaktledaren fått besked från Länsstyrelsen om att tilldelning återstår inom länet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".