Flagor av syntetiska drogen spice.
Flagor av syntetiska drogen spice. Foto: Wikimedia

Butik sätter åldersgräns på cigarettpapper

Stationschef Marie-Louise Orre: "De köper ingen tobak"
1:29 min

En bensinstation i Kil har valt att sätta 18-års åldersgräns på cigarettpapper och rullmaskiner till tobak. Det för att försvåra att ungdomarna använder produkterna när de röker drogen spice.

Det är bensinstationen Frendo i Kil som nu beslutat att sätta en arton års åldersgränsk på cigarettpapper och rullmaskiner för tobak. Dessutom plockar man helt bort cigarettpapper av modell större ur sortimentet.

– Vi drar vårt strå till stacken för att göra det lite krångligare för ungdomarna att röka spice, säger Marie-Louise Orre som är stationschef på bensinstationen.

Och Daniel Fernström som är chef för ungdomsgruppen vid polisen i Värmland menar att det finns spiceproblematik i Kil såväl som i resten av länet.

– I Kil har i gjort ett antal tillslag i närliggande tid, så problematiken har vi helt klart i Kil, säger Daniel Fernström.

Och på bensinstationen i Kil menar stationschef Marie-Louise Orre att

– Det har blivit en ökad efterfrågan på de lite större cigarettpapprena. Och det från personer som inte köper någon tobak.

Och från polisens sida välkomnar de initiativ av det här slaget från enskilda handlare.

– Det ser vi mycket positivt på. Vi har tidigare sett att handlare har plockat bort aceton som är en av de saker man använder för tillverkning av spice, säger Daniel Fernstöm på polisen i Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".