Musiechef Åsa Hallén inför stora utställningen om National Geographics 125 års jubileum
Länsmusiechef Åsa Hallén vid en av all hundra bilder som nu visas på National Geographics utställning. Foto Malin Björk P4 Värmland

National Geographics jubileumsutställning visar unika bilder

"Vi har bara ett jordklot"
3:48 min

National Geographics jubileumsutställning kommer till Värmlands Museum. Som enda ställe i Sverige öppnar utställningen imorgon och visar ett hundratal bilder som är tagna från tidsskriftens 125-åriga liv. 

Ett nära samarbete med National Geografic har resulterat till att utställningen har kommit till just Värmland.

– Det krävs att man kan göra något bra av en så här stor utställning , säger Åsa Hallén som är länsmuseichef.

Fram till den 17 maj kan man gå och se de världsberömda fotografierna. 

– Betraktaren kommer få se fotografier från hela världen och få möta olika människor, natur och kultur, säger Åsa Hallén

Intresset för fotografering ökar och i samband med utställningen ordnar museet både workshops och föreläsningar med världskända fotografer som allmänheten kan anmäla sig till. Ett nära samarbete med skolorna i Värmland är viktigt när en så här stor utställning kommer. Åsa förklarar att skolorna kommer kunna jobba tillsammans med museet och de lokala fotoklubbar i kommunerna.

Christian Norgaard är pappa till utställning och jobbar som producent för National Geographic och han hoppas att besökaren känner att de får vara med om olika historiska ögonblick. 

Han visar sin favoritbild och den bilden är svartvit och är hundra år gammal, den föreställer en zebra som ligger på savannen och tittar långt bort helt ovetande om fotografens närvaro. På den tiden tog det ju lite längre tid att ta en bild om man jämför med idag. Dessutom förklarar Christian att fotografen Carl Akeley inte visste vad det var för ett djur han fotograferade.

Naturfilmaren Bo Landin är med på ett hörn och ska för besökarna visa en naturfilm. Bo förklarar att han filmar för att väcka känslor hos betraktaren.

– Om inte publiken får en känslomässig reaktion anser jag att jag har misslyckats, däremot kan jag inte styra vilken reaktionen blir. Det kommer finnas ett helt spektrum av reaktioner på en och samma bild, säger Bo Landin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".