elmätare med fjärravläsning. Foto: Lennart Nordenstein
Foto: Lennart Nordenstein

Få vet om billig nattström

Farez Azima: Det är inte många som vet om det
1:26 min

Det går att sänka kostnaderna för sin elförbrukning rejält för husägare - om man från sitt nätbolag eller elleverantör begär timpris. Det är dock få kunder som känner till denna möjlighet.

Det är en lag som infördes för två år sen och som tvingar nätbolagen att erbjuda sina kunder timpris. Med kännedom om vilka timpriser som är mest förmånliga kan kunden t ex kan tvätta, diska och köra varmvattenberedaren när priserna är som lägst (oftast natt och helger). En möjlighet som dock få känner till.

– En på tio vet om det, säger Faraz Azima, vd på Elskling.

För närvarande är elpriset det lägsta på tio år eftersom alla kärnkraftverk fungerar och en mild och blöt höst bidrar till att elpriset pressas ner.

– Alla nätbolag som t ex Fortum och Vattenfall som äger elledningarna ska enligt en lag sen hösten 2012 erbjuda tjänsten till sina kunder, men för elhandlarna är det frivilligt, och idag är det ett femtiotal bolag som erbjuder timmätning, något som kommer att öka, tror Faraz Azima.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".