Handikappsymbol. Foto: Erica Dahlgren/Sveriges Radio
Foto: Erica Dahlgren/Sveriges Radio

Kulturevenemang inte tillgängligt för alla

Fem av tio personer med funktionsnedsättning skulle vilja utöva kulturella aktiviteter ofta än vad de gör, det visar en undersökning från Sveriges Hembygdsförbund.

Fyra av tio personer med funktionshinder upplever ofta eller alltid brister i tillgängligheten vid kulturevenemang. Hälften av hembygdsföreningar med byggnader i Värmland har genomfört förändringar för att göra miljön tillgänglig för fler. Det visar en ny undersökning från Sveriges Hembygdsförbund.

Men än finns det mycket arbete kvar att göra för att öka tillgängligheten i samhället. Enligt färsk statistik från Myndigheten för delaktighet uppger fem av tio personer med funktionsnedsättning att de skulle vilja utöva kulturella aktiviteter oftare än vad de gör i dag.

– Sveriges Hembygdsförbund arbetar aktivt för att göra kulturarvet tillgängligt för alla, även för personer med olika funktionsnedsättningar. Det är viktigt att alla hjälps åt i det arbetet, säger Jan Nordwall generalsekreterare vid Sveriges Hembygdsförbund.

– Den inventeringen vi har påbörjat visar att det ofta är relativt enkelt att förändra miljön för att göra den tillgänglig för betydligt fler. Många gånger handlar bristerna om okunskap, säger Gunnar Häger, tillgänglighetskonsulent vid Sveriges hembygdsförbund.

Men än finns det mycket arbete kvar att göra för att öka tillgängligheten i samhället. Enligt färsk statistik från Myndigheten för delaktighet uppger fem av tio personer med funktionsnedsättning att de skulle vilja utöva kulturella aktiviteter oftare än vad de gör i dag. Dessvärre visar samma undersökning att fyra av tio ofta eller alltid upplever brister i tillgängligheten vid kulturevenemang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".