Lastbil Foto: Lennart Nordenstein
1 av 2
Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Anna Öhgren Bodén
2 av 2
Anna Öhgren Bodén Foto SR Värmland
#stadåland

Transporter på landsbygd utreds

"Det handlar om en global marknad"
1:09 min

Det blir allt svårare att få gods levererat på landsbygden och nu söker Torsby Utveckling AB medel för att utreda olika lösningar för att underlätta distribution av varor.

– Vi handlar med företag över hela jordklotet idag. Och idag är det svårt för många att få snabba leveranser. Vi måste ha bra lösningar, säger Anna Öhgren Bodén som är näringslivsutvecklare i Torsby.

En viktig förutsättning för att leva och driva företag på landsbygden är tillgänglighet till varor och service. Med en minskande befolkning så har serviceutbudet minskat. Avstånden är långa och godsvolymerna är små och det resulterar i höga leveranskostnader.

I Torsby har bussgods avvecklats och posten har försämrat sina in- och utlämningstider. Så nu söker näringslivet medel från region Värmland och länsstyrelsen för att utreda dagens transporter och hur de kan förbättras i framtiden.

– Vi kan väl i alla fall titta på om det finns bättre lösningar som göra det enklare att driva företag på landsbygden, säger Anna Öhgren Bodén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".