Helena Nydahl & Annika Marmolin
Helena Nydahl & Annika Marmolin. Foto: Pontus Skagersten/Sveriges Radio

Studenter jobbar för att effektivisera vindkraften

"Skulle betyda supermycket"
1:19 min

Två civilingengörstudenter vid Karlstads Universitet har fått 100 000 kronor för att undersöka möjligheten att lagra vindkraft.

Två studenter vid Karlstads universitet har en innovation som hjälper såväl stora företag som privatpersoner att effektivisera sin energianvändning samt öka andelen förnyelsebar energi.

Civilingenjörsstudenterna Helena Nydahl och Annika Marmolin har fått 100 000 kronor från Ljungbergsfondens Teknikerjakten för att utveckla sin idé. Det är det hittills största bidrag som beviljats ett projekt per student räknat.

Samhället står inför en stor utmaning då fossila bränslen måste ersättas med förnyelsebara energikällor. Idag finns det förnyelsebar energi i form av exempelvis vindkraft och solenergi, men problemet är att energin är svår att lagra. Studenternas idé går ut på att skapa energilager i form av tryckluft. Projektet har redan påbörjats och kommer att avslutas i maj 2015 med en slutrapport.

Stiftelsen Erik Johan Ljungbergs Utbildningsfond, i dagligt tal Ljungbergsfonden, är en av Sveriges största privata fonder för utbildningsprojekt inom teknik, naturvetenskap och entreprenörskap. Ljungbergsfondens Teknikerjakten är ett övergripande projekt på regional nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".