Karlstads kommun. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Mer pengar till äldre och unga i Karlstads budget

Nu har majoriteten i Karlstad beslutat om hur man ska fördela budgeten i kommunen under de kommande tre åren. Det handlar om totalt 4,4 miljarder kronor och mest pengar satsar man på de yngsta och äldsta i kommunen.

Skolan och vården får en förstärkning på 145 miljoner kronor. Där ska det bland annat satsas på mer personal i skolan och i hemtjänsten, och på att starta en mottagningsenhet för personer som nyligen anlänt till Sverige. Västerstrandskolan ska byggas ut och psykiatriboendet på Stockfallet får två nya avdelningar, står att läsa i ett pressmeddelande.

I den strategiska planen, som är kommunens långsiktiga styrdokument, finns mer än 50 nya åtaganden. Saker som är extra viktiga att jobba med under mandatperioden. Där handlar det om att få fler i arbete, att bedriva ett starkt miljöarbete och att ta emot fler flyktingar och ensamkommande unga.

Socialdemokraterna i Karlstad, som är i opposition, har också lagt fram sitt budgetförslag i dag. De vill lägga 104 miljoner kronor på jobbskapande åtgärder och tillsätta en jobbkommission. De vill även lägga 27 miljoner kronor på ökade lärarlöner inom grund- och gymnasieskolan. Partiet vill se mindre barngrupper i förskolan och ökad bemanning i lågstadiet. Lovskolan tycker man även ska omfatta gymnasieskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".