En av leksakerna som undersöktes
Några Ftalater misstänks vara så skadliga att de är förbjudna i alla leksaker och barnavårdsartiklar. Foto: Lina Alexndersson/P4 Värmland.

Strängare krav på kemikalier i plastprodukter

"Vi måste börja titta framåt"
1:32 min

Hormonstörande Ftalater borde förbjudas helt i fler produkter inom EU enligt Kemikalieinspektionen.

Den nya lagen som kommer att förbjuda flera av de vanligaste Ftalaterna riskerar att bli tandlös. Många tillverkare vill nämligen ha dispens.

Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet välkomnar förslaget om hårdare krav, men tycker det är sorgligt att vi inte har kommit längre än så här.

– Vi måste börja titta framåt, vi måste komma närmare läkemedelstillverkning där innan man släpper ut en molekyl på marknaden och exponerar hela befolkningen, så ska man veta att det här är säkert.

Läs mer om Ftalater på Kemikalieinspektionens hemsida

Ftalater

Ftalater är en grupp kemiska ämnen som bland annat används som mjukgörare i plast. Några ftalater misstänks vara så skadliga att de är förbjudna i alla leksaker och barnavårdsartiklar. Andra är förbjudna i sådana leksaker och barnvårdsartiklar som kan stoppas i munnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".