Hand med mobiltelefon.
Värmland är ett av de län som har sämre täckning i mobilnätet. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio

Storsatsning på mobilnätet

Patrik Nilsson: "Det är en ökning med 75 procent"
1:15 min

Mobiloperatörer träffade idag representanter från Länsstyrelsen i Värmland och Post- och telestyrelsen för att diskutera täckningen av mobilnätet och hur det ska byggas ut i framtiden. 

Och nu satsar man stort i länet, berättar Patrik Nilsson som är täckningskoordinator på Telenor.

– Vi kommer att satsa med 80 nya platser och det är en ökning med 75 procent om jag inte minns fel. 

Är det här en satsning eftersom Värmland har dålig täckning generellt?

– Ja, Värmland är ett område som vi fokuserar stort på i vår utbyggnad. Norra Värmland har ju problem med sin täckning och de hålen tänker vi fylla igen.

Det är dom olika mobiloperatörerna som är ansvariga för att bygga ut nätet, vilket kan göra att delar av Värmland inte prioriteras lika högt som andra. Bengt Falemo är samhällsbyggnadschef på Länsstyrelsen.

– En del av de områden där vi har brister i dag kommer åtgärdas, men man kommer samtidigt se att vi kommer fortfarande ha vita fläckar på kartan. Post- och telestyrelsen presenterade tankar kring något som de kallar samhällsmaster och det handlar om hur man hanterar de ställen som inte är kommersiellt gångbara och inte har det underlag som krävs för att man ska satsa i de områdena. Vi har diskuterat vad som krävs för att mobiloperatörerna ska våga satsa trots det, säger Bengt Falemo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".