Foto: TT, bilden är ett montage
Foto: TT. Bilden är ett montage.

Guide: Så avgör SD regeringens framtid

Ekots Fredrik Furtenbach: Det finns ett halmstrå för regeringen
7:12 min

På tisdagseftermiddagen avslöjade Sverigedemokraterna att de tänker rösta emot regeringen i budgetomröstningen. Agerandet kan utlösa en regeringskris. Men vad händer då?

Under onsdagen kommer först Alliansens budget att ställas mot Sverigedemokraternas. Den omröstningen kommer Alliansen att vinna. Sedan genomförs den andra omröstningen, den mellan regeringens och Alliansens budget.

Eftersom Sverigedemokraterna väljer att inte följa praxis och lägga ner sina röster, utan röstar på Alliansens förslag, så förlorar regeringsbudgeten. Men det finns ett sista sätt att undvika kris.

 – Det finns ett halmstrå som regeringen kan greppa efter. Stefan Löfven kan helt enkelt skicka tillbaka budgeten till finansutskottet innan omröstningen. Då skulle regeringen kunna inleda samtal med de borgerliga partierna och på så sätt vinna en majoritet i en ny omröstning, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach.

Om en regeringskris uppstår finns tre möjliga utgångar.

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".