Eva Karlsson sista lanthandlaren på Värmlandsnäs.
Eva Karlsson sista lanthandlaren på Värmlandsnäs. Foto Malin Björk P4 Värmland
#stadåland

Sista lanthandeln stänger på Värmlandsnäs

"På sommaren är det ett uppsving"
1:24 min

På nyårsafton stänger Eva Karlsson,  lanthandlare på Värmlandsnäs sin butik för sista gången och efter det är det så mycket som fyra mil till närmaste butik för det som bor längst ut på Näset.

För Eva är nu pensionsåldern nådd och hon varken orkar eller vill driva butiken vidare. 42 år räcker tycker hon, och minns hur det var då.

– Det var mycket folk. Det har ju minskat väldigt, då fanns det barnfamiljer, de handlade så mycket, säger Eva Karlsson.

På sommaren går det bra fortfarande men den stora avfolkningen gör att det inte är hållbart med enbart lanthandel Eva har sin butik till salu.

– Tyvärr har ingen nappat på det, det har ringt ett par stycken men inget seriöst, det ska vara mycket mer omsättning, säger Eva Karlsson.

Men hon tycker att det är konstigt eftersom med lite vilja och kreativitet och hjälp av internet skulle man kanske få snurr på verksamheten.

– Kanske ska man ha varor på internet det är ju populärt nu och att vi kör ut varor, säger Eva Karlsson.

Förra året beslutades från regeringen att 700 miljoner skulle avsättas för att just stödja lanthandeln.

För att jobb och tillväxt ska ske i hela landet krävs tillgång till en grundläggande service där människor bor, kan man läsa på regeringens hemsida. För Evas del är det för sent men hon hoppas att det ska locka någon.

– Det är ju en väldigt bra grej för sådana som vill satsa, och för ungdomen, hoppas det kommer någon som vill ta över, säger Eva Karlsson.

Stad & Land - Under en temavecka tittar vi närmare på förhållandet mellan stad och land. Ni som lyssnare påverkar innehållet. Hur ser det ut på din ort? Vad ska vi titta närmare på tycker du? Mejla: p4varmland@sverigesradio.se 

Värmland i siffror

Fakta och statistik om länet.

Läs mer HÄR (regionfakta.com)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".